Bettendorf Healthplex, Genesis Health System

Bettendorf, IA

When the Genesis Health Group embarked on a journey to build a new medical facility from the ground up, they took advantage of the opportunity to dramatically reimagine their workplace. Using LEAN design methodology, they were able to provide an even more enhanced and supportive environment for patients and their families.

In addition to Convenient Care, Imaging, and a moderately complex Lab in a two-story 43,000 SF clinic, the new Crow Valley Healthplex houses 18 family practice providers. The space is designed to reflect the Genesis values and streamline and enhance the patient experience by reducing wait times and providing convenient care. The facility contains over 60 same-handed, right sized exam and procedure rooms and is designed using Lean methodologies and delivered within an aggressive schedule and construction budget.

The facility design also had to fit into the surrounding office park in terms of aesthetics and use of materials.  The use of brick, metal wall panels, and glass curtain wall not only tie into the surrounding context, but also create visual impact, scale, and texture to mitigate the mass of what is essentially a “big box”.  In addition the glass curtain wall and storefront windows allow natural daylight to penetrate deep into the building.